HAPPY NEW YEAR!.. MUTLU YILLAR!…

2013-banner.jpg

birsen.jpg

sevgili karikaturcu dostum muhittin köroglu’nun
sevgili esi birsen köroglu’nun aramizdan ayrildigini ogrendim.
yasami boyunca muhittin’in hem esi, hem is ortagi olan,
mutevazi ve canayakin bir dostu kaybettik.
basta muhittin olmak uzere tum ailesinin acisini paylasiyorum
sevenlerinin ve karikatur camiasinin basi sagolsun..

erdogan karayel

tosoborkovic-2013.jpg

TOSO BORKOVIC

2013-sergey_sichenko2.jpg

SERGEY SICHENKO

2013-stefanalexandru.jpg

STEFAN ALEXANDRU

2013-turcios.jpg

TURCIOS

2013-turgaykaradag.jpg

TURGAY KARADAG

2013-vladimir_khakhanov.jpg

VLADIMIR KNAKHANOV

alexandrov_vasiliy-2013.jpg

ALEXANDROV VASILIY

aydan_celik_kitap_kapak_noel_.jpg

AYDAN CELIK

bacsa_121230_szin.jpg

BACSA

mav2013.jpg
MARIAN AVRAMESCU

milenko_kosanovic_hny_2013.jpg

MILENKO KOSANOVIC

tan-2013.jpg

TAN ORAL

valeri-2013.jpg

VALERI KURTU

KÜTÜPHANECILIK MESLEGININ SORUNLARI KONULU KARIKATÜR SERGISI

KÜTÜPHANECILIK MESLEGININ SORUNLARI KONULU KARIKATÜR SERGISI

Karikaturculer Dernegi Izmir Temsilciligi ve Turk Kutuphaneciler Dernegi Izmir Subesi , kutuphanecilerin mesleki sorunlarinin ele alindigi karikaturlerden olusan bir sergi ve kitap calismasi gerceklestirecektir. Sergi ve kitabin konusu, "kutuphanecilik mesleginin sorunlari" olarak belirlenmistir. Sayi ve teknik sinirlamasi bulunmamaktadir. Yazili karikaturler de degerlendirecektir. Sergi, mart ayinin son pazartesi gunu baslayan Kutuphaneler Haftasi icinde acilacak, kitabin dagitimi da ayni hafta icinde gerceklestirilecektir.

Kutuphaneci dostlarimiz, konuya daha ayrintili yaklasimlari mumkun kilabilmek uzere , mesleki sorunlarindan bazilarini asagida kisa notlar halinde ozetlemislerdir. Bunun yani sira kutuphanecilik meslegi ile ilgili bir yazi da ekte sunulmaktadir.

Karikaturler en gec 15 subat 2013 tarihine kadar, baskiya elverisli cozunurlukte ve A4 olculerinden kucuk olmamak uzere olmak kaydi ile karderizmir@hotmail.com adresine gonderilmelidir. Katilimcilara kitap ve katilim sertifikasi gonderileceginden, karikaturlerle birlikte posta adreslerinin de ulastirilmasi beklenmektedir.

KUTUPHANECILIK MESLEK SORUNLARINDAN ORNEKLER

*Kutuphanede, kullanicilarin yuksek sesle konusmayi aliskanlik haline getirmeleri.

*Kutuphaneye yiyecek ve icecekle girilmesi.

*Kutuphanede cep telefonlari ile konusulmasi.

*Kullanicilarin , hoslarina giden veya kendilerine gerekli olacak , kutuphaneye ait kitaplari alip yerlerini degistirerek diger kullanicilardan saklamalari.

*Ozellikle universite kutuphanelerinde, kullanicilarin kutuphane koltuklarina birden fazla kisi oturmaya calisarak dikkat dagitarak ortama uygun olmayan tavirlar sergilemeleri.

*Kutuphanecilerin, butun gun kitap okuyan kisiler olarak algilanmasi.

*Kutuphanecilerden sIk sIk, kutuphane materyali disinda objeler talep edilmesi (tirnak makasi, ince uclu Nokia sarj aleti, cekic vs.)

*Kutuphanecinin her seyi bilmek ve yapmak zorunda oldugunun dusunulmesi .

*Kutuphanelerin gelir getiren kuruluslar olmamasindan oturu ozellikle ozel universitelerde yetersiz butce yuzunden maliyetlerin azaltilarak hizmet vermeye calisilmasi, bunun oncelikle kutuphanecilere yansimasi.

*Kutuphanelerin, rahat bir is ortami, kutuphaneciligin de az calisilan bir meslek olarak gorulmesi

*Kamu kutuphanelerinde daha yuksek ucretler sozkonusu olmasina ragmen, cok daha fazla calisma gerektiren ozel sektor kutuphanelerinde , kamuya gore daha dusuk ucretlerin sozkonusu olmasi.

*Ozel sektorde de kamu sektorunde de , kutuphanelerin bagli bulundugu birim yonetimlerinin, kutuphanelerde is yapilmadigi yonunde bir kanaate sahip olmalari

*Kutuphanelerin arastirma yeri degil ders calisma yeri olarak algilanmasi

*Kutuphane tuvaletlerinin ogrenciler icin sosyallesme yeri olarak kullanilmasi (telefonla konusma, sohbet etme vs.)

*Kutuphane bilgisayarlarinin, kutuphane katalog ve veritabanlarindan yararlanilmasindan daha cok Facebook, Twitter, MSN vs. sosyal aglara girme amacli olarak kullanilmasi

*Kullanicilarin, kutuphaneden aldiklari kitaplari, belli yerlerini (sayfalarini, yazilari, resimleri) keserek iade etmeleri .

*Kutuphanelerden kitap hirsizliklarinin yapiliyor olmasi.

*Kutuphane bankosunun emanet yeri olarak algilanmasi ve cesitli esyalarin birakilmasi ( canta, laptop vs)

*Kutuphaneciler, okuma orani dusuk bir toplumda, okuma hizmeti vermeye calismalarini ana sorunlarindan birisi olarak gormektedir.

*Kutuphaneciler, bilimsel bilgiyi ozgurlestirmek ile ilgili yaptiklari calismalarin yeterli olumlu tepki almamasindan sIkayetcidirler.

*Kutuphaneler genel olarak surgun yeri olarak kullanilmakta, surulen insanlarin, kutuphanecilik egitimi almamis olmalari, konuya yabanci olmalari sebebiyle kutuphaneler zarar gormektedir.

*Surgun yeri olarak kullanilmanin otesinde, son donemde, yaygin ozellestirmeler ile cok sayida insan (Telekom, devlet bankalari, Tekel vb.kurumlardan) yabancisi olduklari kutuphanelerde calismaya gonderilmistir.

*Ozellikle ozellestirme ile gelen personel ile yillardir kutuphanede calisanlar arasinda ciddi UCRET farkliligi , calisma uyumunu bozan ciddi sIkintilar olusturmaktadir.

*Kutuphanelerde cogunlukla meslekten olmayan ve meslekle ilgili hizmet ici egitim almamis kisilerin mudurluk yapmasi , kutuphanecilik egitimi almis calisanlar yonunden baska bir sIkinti kaynagidir.

*Kutuphaneci unvanli personel kutuphane is ve islemleri ile ilgili kataloglama, siniflama konu basligi verme, etkinlik duzenleme, sunum yapma, istatistik hazirlama vb. teknik islemler yaninda, odunc hizmetleri, yonlendirme gibi kullanici hizmetlerinde de calistirilmaktadir. Kutuphaneci is yogunlugu icinde nobet usulu ile calisirken, sef, memur, hizmetli kadrosundaki personel nobet bile tutmamakta, daha az calismaktadir.

*"Kutuphaneci" lisans duzeyinde Bilgi ve Belge Bilim Bolumunden mezun olan personelin tasidigi unvan ve kadro olmakla beraber, kutuphanede calisan herkes kutuphaneci olarak adlandirilmaktadir.

*4 duvar arasinda raflara toplanmis kitaplarin varligi kutuphane olusumu icin yeterli olmayip, mesleki yeterliligi olan personel, butce ve yeni kaynaklarla beslenmedikten sonra, bu gibi yerlerin kutuphane olmasi, islevsel hale gelmesi mumkun olamamaktadir.

*Evlerde fazlalik mahiyetinde bulunan eski kitaplarin, kutuphanelere getirilmesi ve cogunlukla kutuphaneye kabul edilmemesi durumunda , kutuphaneciler, saskinliktan baslayip ofkeye varan cesitli tepkilerle karsilasmaktadirlar.

*Yetiskinler kutuphanenin yanindan gecerken "cocukken geliyordum" demektedirler. Kendilerinin de kutuphaneyi kullanabilecegini unutmaktadirlar.

– Kutuphane calisanlarinin, kutuphanecilik egitimi ve kulturu benimseyememis olmalarindan kaynaklanan sorunlar soyle orneklenebilmektedir;

*Kutuphane gorevlisinin , kullaniciya hizmet vermekten ote "eski memur tipi" simdi git sonra gel, sizinle obur arkadas ilgilenecek, o kitap su anda baskasinda, kitap rafta yoksa yoktur, gibi vatandasi oteleyen davranis icinde olmalari.

*Kullanicilari, kendi dusuncelerine uygun kaynaklara – yazarlara yonlendirmeleri, kendi yargilarini on plana cikartmalari ,

*Bilgiye ulasmada yetersiz kullaniciya yardimci olmamalari, onlari kutuphaneden bilgiye ulasamadan elleri bos gondermeleri,

*Kutuphaneyi kapali tutmalari,

*Kutuphanede gorevli iken ikinci bir isle ugrasmalari,

*Gorevlilerin yuksek sesle konusmalari ya da telefonlarinin calmasi / telefonla yuksek sesle konusmalari…

– Kutuphanelerin bagli olduklari ust makamlardan kaynaklanan sorunlar soyle orneklenebilmektedir;

*Kutuphanede yapilan islerin , her hangi bir calisanca yapilabilecegine inanilmasi,

*Kutuphane idareciliginin, meslek disindan kisilerce yurutulebilecegi inanci, (ozellikle halk kutuphanelerinde cok sayida ogretmen mudurluk yapmaktadir.)

*Kutuphanelerin, bos durulan yerler olarak gorulmesinden kaynaklanan, kutuphane personeline baska gorevler verilmesi egilimi ( Kutuphanedeki personeli Kaymakamlikta gorevlendirmek, universite kutuphanelerinde kutuphanecileri buro vb. islerde gorevlendirmek vs.)

Kutuphane Kavrami, Gunumuzde Kutuphaneler ve Bazi Temel Sorunlar:

Kitaplar, tarihi yansitan, gelecege isIk tutan, ilerlemeye ve bilime giden yolu olustururlar. Okudugumuz kitaplar, dergiler, gazeteler bilgilerimizi artirdigi gibi dusunme, yorumlama ufkumuzu genisletir. Belgelerin, bilgilerin kayit altina alinmasi, sayfalara dokulmesi, yazili kaynaklarin artmasi ve kitaplarin gelismesi ile kutuphane kulturu olusmustur.

KlasIk anlamda kutuphanelerin bircok tanimi vardir. En genel anlamiyla; bunyelerinde kitap, dergi, film, CD-ROM vb. materyalleri bulunduran ve kullanicilarina kar amaci gutmeden belirli kurallar cercevesinde hizmet veren kurumlar olarak ifade edilebilir.

Kutuphanelerin amaci, belgelerin korunmasi ve duzenlenmesi islemlerini saglayarak kullanicilarinin bilgi ihtiyaclarini, en kisa surede ve en yararli duzeyde hizli ve dogru sekilde karsilamaktir. Fakat bilgi ve teknoloji caginda erisilebilir bilginin onemli olmasi, kutuphanelerin amac ve hizmetlerinde de degisIklige neden olmustur. Onceleri amaci belgeleri saklayip, korumak olan kutuphaneler, gunumuzde belgelerin icerdigi bilgileri hizla hizmete sunmayi amac edinmislerdir.

Gunumuzde neredeyse klasIk anlamda kutuphaneler fonksiyonlarini degistirerek, ozellikle bilgisayar ve internet teknolojileri sayesinde; zaman, uzaklik, mekan uclusune adeta meydan okumakta ve zamani ve bilgiyi en etkin sekilde kullanicilarina sunma yoluna gitmektedirler. Ilk caglarin tas ve kil tabletleri uzerine yazili kutuphaneciliginden, gunumuzun modern teknolojisiyle butunlesen; uzaklik, zaman ve ekonomi kaybini ortadan kaldiran teknoloji ozellikli internet kutuphaneciligine gecilmistir. Gunumuz kutuphaneleri; her turlu bilgiyi kullanicilarina hem basili hem dijital hem de CD-ROM ve internet ortaminda sunmaktadirlar.

Kutuphaneciligin genel sorunlarindan bahsetmek gerekirse; kutuphanelerde gunumuze kadar devam eden bir kullanici ilgisinin yetersizligi oncelikli sorundur. Bilgiye erisimin kitap ve dergilerden baska alternatifi olmadigi donemlerden, iletisim ve teknoloji alanindaki gelismelerin kutuphanecilik sektorunu kullanici acisindan olumsuz etkileyebilecegi bir doneme gecilmistir. Kullanicilar bilgiye, eskisi gibi klasIk bicimde ansIklopedi ve diger basvuru kaynaklarindan degil, elektronik ortamdan daha kolay ulasabilmektedir. Bunu da evinde, isyerinde veya okulunda herhangi bir bilgisayardan yapabilmektedir. Elbette kontrolsuz bicimde elektronik ortamda sunulan bilginin dogrulugu veya tatmin edici olup olmadigi dikkate deger ayri bir konudur. Gunumuzde hicbir sektor kendini yenilemeden varligini surduremez. O acidan bilgi derleyicisi ve sunucularinin da hem mesleki anlamda hem de kurumsal anlamda bir degisim ve gelisim icine girmeleri sarttir. Buna ek olarak hizmet sektoru olan kutuphanelerin urettikleri hizmeti (bunu kutuphaneye giren kitap/dergi ve diger materyal olarak dusunelim) kullanicisina aktaramadiklari surece basarili olabilmeleri mumkun degildir.

Uretilen ve sunulan hizmetin niteligini kullanici istek ve onerilerini de dikkate alarak yukseltmek kullanici surekliligini artirmanin en onemli puf noktasidir. Kullanicinin ne istedigini anlamaya calismak ve onlarin isteklerini nasil karsilanabilecegini dusunmenin halkla iliskilerin gerekliligi oldugunu soylemek yanlis olmaz. Kullanici istek ve beklentileri dikkate alinmadan sunulan kutuphane hizmeti, tek tip kullanici olusturacagi gibi, dar ve kisitli bir gruba hitap etmekten ileri gidemeyecektir. Gunumuzde de mevcut uygulama hemen hemen boyledir.

Kutuphanelerde standart bir hizmetin surekli olamamasinin temel nedeni verilen hizmetin kalitesinin kisilere bagli olarak degisIklik gostermesidir. Ancak genel olarak ulkemizdeki kutuphanecilerde bir gonulluluk ruhunun oldugunu gozlemleyebiliyoruz. Gelecekte iyi bir kullanici potansiyeli olarak gorebilecegimiz okul ogrencilerini istedigimiz tarzda okuyan, arastiran, guncel yayinlari takip eden ve bilgiyi gunluk yasaminda kullanabilen bireyler olarak yetistirmeye katki saglayacak yollarin arastirilmasi gerekmektedir. Genc kitle gunumuzde kutuphaneyi maalesef odev yapma veya interneti kullanma yeri olarak algilamakta ve bu amacla kutuphaneleri ziyaret etmektedir. Kullanici sayilarindaki donemsel artislar bu tur ziyaretlerin sIklastigi donemlere rast gelmektedir.


MERY CHRISTMAS.. HAPPY NEW YEAR…

2013-banner.jpg

roboski-musakeklik.jpg

Roboski’nin anisina…
KACAK TUTUN KOKUSU TASIMIYOR ARTIK RUZGAR !
Bir sene once bugun ULUDERE ROBOSKI’de yitirdigimiz caresizligin ve
yoksullugun seceneksiz kalmisliginda mazot, sigara, cay kacakciligiyla
sinir hatlarinda , olum tarlalarinda ekmegini arayan cogu genc ve cocuk
34 insanimizi rahmetle aniyorum…

MUSA KEKLIK

roboski-hayati.jpg

ROBOSKI ANISINA…
HAYATI BOYACIOGLU

 

oguz-uni.jpg

 

OGUZ GÜREL

 

mahmeti-wine1.jpg

 

MURAT AHMETI

 

boli-books.jpg

 

ANGEL BOLIGAN

renanyaman.jpg

BIR CIZGI USTASINI DAHA UGURLADIK.
BERLIN’DE YASAYAN USTA CIZER-GRAFIKER-KARIKATÜRIST RENAN YAMAN
DÜN ARAMIZDAN AYRILDI.
SEKSENLI YILLARDA BIRCOK DERGIDE KAPAK CIZEN USTAMIZLA EN SON
GECTIGIMIZ YILLARDA BERLIN’DE ACTIGILIM "GÖC" KARIKATÜR SERGIMIZDE BIRARAYA GELMISTIK.
YAKINLARINA VE CIZGI DÜNYASINA BASSAGLIGI DILIYORUZ.

DON QUICHOTTE

renan-hayatijpg.jpg

"RENAN YAMAN" PORTRAIT
HAYATI BOYACIOGLU

***

illustration.jpg
590 SAYFA IKI CILT HALINDE HAZIRLANAN "ILLUSTRATION" KITABI YAYINLANDI.
KITAPTA ERDOGAN KARAYEL’IN 6 CALISMASI YER ALIYOR..

2013-camillo_a_triana.jpg

CAMILLO A TRIANA

2013-halisdokgz.jpg

HALIS DOKGÖZ

2013-halitkurtulmus1.jpg

HALIT KURTULMUS AYTOSLU

2013-hayati3.jpg

HAYATI BOYACIOGLU

2013-hule.jpg

HULE HANUSIC

2013-hulyacanersahin.jpg

HÜLYA CAN ERSAHIN

2013-lubomirkortha.jpg

LUBOMIR KORTHA

2013-recepbayramoglu.jpg

RECEP BAYRAMOGLU

2013-santosh_paliwal.jpg

SANTOS PALIWAL

2013-ugurpamuk.jpg

UGUR PAMUK

***

CIZGI-AMINASYON DÜNYASININ ACI KAYBI:
ZAFER KALKIN’I KAYBETTIK!

zaferkalkin.jpg

GENC YASTA ARAMIZDAN AYRILAN ARKADASIMIZIN
BASTA OGLU BATUHAN OLMAK ÜZERE
TÜM YAKINLARINA… CIZGI DÜNYASINA
BASSAGLIGI VE SABIR DILIYORUZ..

FACEBOOK SAYFASINDA SON MESAJI HAYLI DÜSÜNDÜRÜCÜ:
"FEYSBUK MEYSBUK HEPSI YALAN…"

odt.jpg

WORLD CARTOONISTS…

01turkish-worldcartoonists-bant.jpg

kamilsnmez.jpg

"KAMIL SÖNMEZ" PORTRAIT
ERDOGAN KARAYEL

eyasarbabalik.jpg

E.YASAR BABALIK KARIKATUR SERGISI

Samsunlu karikaturistlerin ismini yasatmak icin her yil Karikatur Toplulugu tarafindan geleneksel olarak duzenlenen karikatur sergisi, bu yil da OMU Samsun Meslek Yuksek Okulu fuaye salonunda 17 Aralik gunu saat 10 da acildi.

Karikaturist E. Yasar Babalik’in eserlerinden olusan serginin acilisina; Guzel Sanatlar Fakultesi Dekani Prof. Dr. Metin Eker, karikaturist E. Yasar Babalik, ogretim uyeleri, ogrenciler ve davetliler katildi.

Acilis konusmasini yapan Karikatur Toplulugu Akademik Danismani Yrd. Doc. Dr. Tarik Yazar, "Toplulugumuz ogrencilerimizin toplumsal, kulturel, sanatsal ve egitsel alanlarda gelismelerine yardimci olmak ve bos zamanlarini anlamli bir sekilde degerlendirmeleri amaciyla kurulmustur. Hedeflerimiz ise; karikatur cizmeyi ogretmek, toplum bilinci olusmasina katkida bulunmak, sosyal ve kulturel iliskileri gelistirmek, ozguven ve paylasim duygusu yasatmak, mizah ve hos goru ortami olusturmaktir. " seklinde konustu.

Guzel Sanatlar Fakultesi Dekani Prof. Dr. Metin Eker ise Karikatur Toplulugu’nu calismalarindan dolayi tebrik ederek, E. Yasar Babalik’a tesekkur belgesi takdim etti. Takdimin ardindan da serginin acilisi gerceklestirildi.

Karikatur sergisi 17-23 Aralik tarihleri arasinda gosterime sunuldu.

 

ahmeterkanli.jpg

AHMET ERKANLI..
ZAYIF BEDENININ ICINDEKI GUCLU YUREGI ILE YILLARDIR CIZIYOR..
CIZGILERI YUZUNDEN METRIS, SILE VE BAYRAMPASA CEZAEVLERINDE 4.5 AY YATTI.
TATBIKI’YI KAZANDI AMA EKONOMIK NEDENLERLE YARIM BIRAKMAK ZORUNDA KALDI.
TUM BUNLAR YETMEDI. AKDENIZ ANEMISI’YLE CEBELLESTI YILLAR BOYU..
DALAGI ALINDI, TUBERKULOZA YAKALANDI..
YETMEDI BIR AYAGI ALINDI BIR YIL KADAR ONCE..
AMA CILESI BITMEDI AHMET’IN..
TAM PROTEZE ALISTI AYAGI DERKEN..
GECEN HAFTA OBUR AYAGI DA ALINDI NE YAZIK KI..
O, HALA YASAMA DIRENIYOR..
CIZGILERI ONA GUC VE YASAMA AZMI VERIYOR…
ONUN AYAKTA DURMASI ICIN GEREKEN PROTEZLERI FIRCASI VE KALEMI..
EN BASTA SEVGILI DOSTU ISMAIL CEM OZKAN VE KARIKATUR CAMIASI
ONU YALNIZ BIRAKMADI. BIRAKMAYACAK..
AHMET’E ACIL SIFALAR DILIYOR,
CESUR VE SAGLAM CIZGILERININ DEVAMINI MERAKLA BEKLIYORUZ…

santa-mario.jpg

MARIO SUGHI

ruhisu-er2.jpg


RUHI SU SERGISI’NDEN AYRINTILAR ICIN TIKLAYIN:

http://www.oburmizah.com

WORLD CARTOONISTS…

01turkish-worldcartoonists-bant.jpg

sehriistanbul-afis-dq2a.jpg

DON QUICHOTTE "SEHR-I ISTANBUL" ULUSLARARASI KARIKATÜR SERGISI 2013

degerli cizerler..
"sehr-i istanbul" konulu uluslararasi karikatür sergimizde
sizin de degerli çalismalarinizi görmek bizi mutlu eder.
özellikle istanbul’un "üc dine evsahipligi yapan" kosmopolit yapisinin
vurgulanmasini önemsiyoruz..
karikatürlerinizi bekliyoruz…

dear cartoonists..
We’ll happy to see also your dear works in our international cartoon exhibition "þehr-i istanbul"
(City Istanbul). Especially we pay attention to be emphasised the cosmopolitan construction
of Istanbul "hosting three religions".
We are waiting, your cartoons…

Istanbul, yerlesim tarihi 300 bin, kentsel tarihi yaklasik 3 bin, baskentlik tarihi ise 1600 yila kadar uzanan Avrupa ile Asya kitalarinin kesistigi bir dünya kentidir. Çaglar boyunca çesitli uygarlik ve kültürlere ev sahipligi yapti. Yüzyillar boyu çesitli din, dil ve irktan insanlarin bir arada yasadigi kozmopolit ve metropolit yapisiyla dünyanin turistik açidan ilgi çeken önemli merkezlerinden biri olmayi basardi. Roma ve Bizans uygarliklarina ev sahipligi yapan Istanbul, 1453 yilinda Fatih Sultan Mehmet tarafindan Bizanslilardan alinarak, Osmanli dönemine de damgasini vurdu. Tarihi alanlari UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne 1985 yilinda eklenen Istanbul, 2010 yilinda "Avrupa Kültür Baskenti" seçildi.

Katilim Kosullari:
1) Sergiye sadece internet yoluyla katilabilinir.
(Karikatürlerin gönderme adresi: sehriistanbul@donquichotte.org)
2) Karikatürler A3 boyutunda, 300 dpi ve jpeg formatinda olacaktir.
3) Sergiye son katilim tarihi 31 Aralik 2012’dir.
4) En iyi on karikatüre "Don Quichotte" madalyasi verilecektir.
5) Sergi 10 Ocak 2013 tarihinde Istanbul-Beyoglu Ögretmenevi’nde gerçeklesecektir.
6) Sergiye her yastan karikatürcü en fazla 3 karikatürle katilabilir.


Seçici Kurul:

– Angel Boligan
– Peter Nieuwendijk
– Valentin Georgiev
– Ares
– Valeri Kurtu
– Seyran Caferli
– Hüseyin Çakmak
– Oguz Gürel
– Eray Özbek
– Erdogan Karayel


***


DON QUICHOTTE "CITY OF ISTANBUL" INTERNATIONAL CARTOON EXHIBITION 2013

Istanbul is the intersecting point of Europe and Asia, with a settlement history of three hundred thousand years, an urban history of three thousand years and a capital dating back to the 1600s. Istanbul has been a home to various civilizations and cultures thorughout history. Due to Istanbul’s historical cosmopolitan and metropolitan structure it has attracted people with various religions, languages and races for centuries. It has now become one of the major touristic centers in the world. Istanbul hosted the Roman and Byzantinian Empires until Fatih Sultan Mehmet captured Istanbul from the Byzatines in 1453, which marked the rise of the Ottoman period. Historical areas of Istanbul were added to the UNESCO World Heritage List in 1985 and Istanbul was chosen as the European Capital of Culture in 2010.

THE RULES OF EXHIBITION:

1) You can only participate in this exhibition by submitting your work through the e-mail address provided below: sehriistanbul@donquichotte.org
2) The designs are to be drawn in A3-Size to be delivered in 300 dpi and in JPEG format.
3) The closing date of the exhibition is December 31, 2012.
4) Will be given for the top ten cartoon "Don Quichotte" medal.
5) The oppening exhibition will take place in Istanbul-Beyoglu Teacherhause on January 10, 2013.
6) Participants of all ages can join in this exhibition with a maximum of 3 caricatures.


Jury:

– Angel Boligan
– Peter Nieuwendijk
– Valentin Georgiev
– Ares
– Valeri Kurtu
– Seyran Caferli
– Hüseyin Çakmak
– Oguz Gürel
– Eray Özbek
– Erdogan Karayel

***

XVIII Bienal Internacional de Humorismo Gráfico, Cuba 2013

XVIII Bienal Internacional de Humorismo Gráfico, Cuba 2013 

Evento:
Bienal
Ciudad:
San Antonio de los Baños
País:
Cuba

Tema: "¿Verdades o Intereses?"

CONVOCATORIA:

A los humoristas gráficos del mundo se les convoca a defender la razón de los pueblos por otra comunicación. Cuando el presente y el futuro del planeta están en juego frente al orden hegemónico imperial que oprime y distancia a los seres humanos, que impone el signo del mercado a nuestras vidas y que niega la comunicación veraz, hacemos un llamado a borrar fronteras entre los caricaturistas, a defender la validez del humorismo gráfico en el mejoramiento de nuestras sociedades, a defender la vida de los periodistas y trabajadores de la prensa en general, a luchar por medios de comunicación contrarios a intereses imperiales e identitarios de nuestras naciones , a utilizar también la tecnología en la construcción de un mundo superior.

Del concurso de Humor Gráfico

La participación en el encuentro está abierta a todos los humoristas gráficos del mundo que pueden concursar con tema libre, en las siguientes categorías:

. Humor general

. Sátira política

. Historieta Humorística

. Caricatura personal

. Fotografía humorística

Se aceptarán originales u obras procesadas digitalmente (impresas y con la firma del autor) realizadas en cualquier técnica con un formato máximo de 30 x 40 cm.

Se conferirá el Premio on line Tomy en recuerdo del querido caricaturista Tomás Rodríguez Zayas bajo el lema: Mentiras sobre Cuba. El Premio se otorgará a la obra que mejor exprese la manipulación mediática de la realidad cubana, entre las que se halla el caso de Gerardo Hernández Nordelo, un caricaturista cubano preso junto a otros compatriotas en cárceles norteamericanas por luchar
contra el terrorismo en los Estados Unidos donde connotados terroristas y asesinos se pasean libremente. Gerardo por defender a su pueblo enfrenta la absurda condena, de dos cadenas perpetuas más 15 años de prisión.

Solo para este premio se aceptarán las obras enviadas por correo electrónico, a la siguiente dirección: humor@upec.co.cu Cada autor podrá enviar una obra por cada una de las categorías, más al Premio Tomy. Al dorso de los originales, deberán precisarse los siguientes datos del autor:

Nombres y Apellidos (Además nombre artístico)

País

Título

Categoría

Técnica

Dirección particular

Correo electrónico

Teléfono

Iguales datos acompañarán las obras enviadas por e-mail.

Las obras convenientemente embaladas se recibirán hasta el 15 de febrero de 2013 en:

Unión de Periodistas de Cuba (UPEC)

XVIII Bienal Internacional de Humorismo Gráfico

Calle 23 no.452, Vedado, Cuba. CP 10 400

Teléfonos: 832- 37 22 / 832- 45 59 ext.116

De los jurados

Una selección de las obras presentadas, a juicio de un jurado de admisión especializado, se expondrá en el XVIII Salón Internacional de Humorismo Gráfico en San Antonio de los Baños.

Un jurado internacional, integrado por prestigiosas figuras del humor gráfico, otorgará los premios.

De los premios

. Premio Eduardo Abela, máximo galardón del concurso se entrega en homenaje al destacado caricaturista cubano (1889-1965), consistente en Diploma y 1000 CUC.

. Primero, segundo y tercer premios en cada categoría, consistente en diploma.

– Premio on line Tomy consistente en diploma y una reproducción de una obra del autor.

. Como ya es tradición diversas instituciones culturales y sociales cubanas se integran al concurso y entregan premios.

Encuentros de humoristas

Del 31 de marzo al 3 de abril tendrán lugar exposiciones y talleres en San Antonio de los Baños y en La Habana, a fin de que los participantes puedan intercambiar experiencias, dar a conocer su obra y reflexionar sobre el papel del humor en el siglo XXI.

Para ver más detalles de esta Bienal consulte:

http://www.cubarte.cult.cu/servicios_especiales/BienalHumor/


The First International Cartoon and Caricature Festival Cartoonmag.com – Iran – Bojnourd – 2013

The First International Cartoon and Caricature Festival Cartoonmag.com – Iran – Bojnourd – 2013
Sections:

Cartoon Section: Funniest Cartoon

Caricature Section: The face of Issa Gholipour (The musician of North Khorasan Province Of Iran)


RULERS:

http://cartoonmag.com/en/index.php?option=com_content&view=article&id=543;11december-the-first-international-cartoon-and-caricature-festival-cartoonmagcom-iran-bojnourd-2013&catid=12;1390-09-29-19-27-11&Itemid=14