TURGUT DEMIR.. “DIGITAL KARIKATÜR” TARTISMASINA YENI BIR YAZIYLA DEVAM EDIYOR…

digital-bant

karikatürün dijital olarak değerli  kabul edilmesi ve yarışmalarda kabul görmesi açısından küçük bir öneri...bu önerideki amaçladığım fikir ile hem ortalıktaki  karışıklıkları önlemek,.

hem de  karikatür sanatının geleceğinde yer alacak olan dijtal üretim ve dijital baskı için sağlıklı bir temel oluşturmak için  kendi düşüncelerime bir zemin oluşturmaktır..  

Öncelikle bu öneri tamamen baskı resim kurallarından esinlenmiştir.. keza baskı resimde de artık dijital üretim ve dijital baskı kabul görmektedir...Mesela Exlibris için Anadolu Exlibris Derneği’nin internet sitesinden (http://www.aed.org.tr) aldığım kodlar ve karşılıkları.

CRD = Bilgisayarla çogaltma / Computer reproduced design

CGD = Bilgisayarda tasarım / Computer generated design

digital2

Ben de yaptığım çalışmanın altına kendimce kodlar uydurdum...dp : dijital baskı a    : el çizimi, dijital boyama 2/1 : bu baskı sadece 2 adet üretilecektir ve şu anda elinizde olan ilk çoğaltmadır..       

bu neden gerekli; satın almak isteyen insanlara bir söz veriyorsunuz.. sadece 2 tane çoğaltacağım.. ve sen sadece bu iki taneden bir tanesine sahipsin.. ve bu da bir değerdir anlamı için...

ama şöyle de olabilir… dijital çıktının altına başka bir kodlama. or.  /  dp>b     50/45 orijinal el çizimi tamamiyle yalanım yok  fakat orjinaline deli paralar istiyorum ama madem duvarına asmak istiyorsun diye 50 tane çoğalttım al bu da o 50 taneden 45. si..

verirsin 10 milyon asarsın duvara.. canımsın anlamına gelsin...ya da  or.  /  dp>comp.  1/1 orjinal ama madem yarışma mevzusu var.. kıyamam ben orjinalime orda ne olur nasıl olur bilemem ben.. sen şimdi geri de göndermezsin o yüzden sırf bu yarışma için bir adet çoğalttım.. değerlidir hani.. anlamına gelsin....

Tabii ki bunların ıslak imza olacağını söylememe gerek yoktur sanırım.....şimdi benim önerimdeki bu sallama kodları uluslararası hale kim getirecek.. tabii ki bağlı bulunduğumuz meslek örgütleri.. avrupa ve amerika ve ortadoğu’daki tüm  meslek örgütleriyle ortak bir dil, ortak bir kodlama ortaya konduğu zaman ki; bu, baskı resimde yapılmış...

işaretlere bakılınca o resmin tüm dünyada hangi baskı türü mono, lito, serigrafi olduğu ve dünya üzerinde kaç adet olduğu bilinip ona göre değer kazanıyorsa.. bunu karikatürde de yapmak o kadar zor olmasa gerek....

hiç utanmadan kuyuya bir taş atıyorum… hatta hiç alakam olmadığı halde.. ne bir yarışmaya katılmak, ne sergi açmak, ne de karikatürümü satmak gibi bir derdim olmadığı halde..

Turgut Demir