FIRUZ KUTAL-NORWAY

firuzkutal-bant.jpg

firuz-cyilmz.jpg

Genelde ya ünlü insanlarý ya da politikacýlarý çizerler. Ben bu kez hic ünlü olmayan, ama protestocu birinin portresini yaptým. Sizinle de paylaþýyorum.
Bu kiþinin adý Cem Yýlmaz. Kendisi Radikal Gazetesi yazarý Ertuðrul Mavioðlu‘nun lise arkadaþý. Yaptýðý haberle onu bize tanýtan da Mavioðlu. Cem Yýlmaz, bugünlerde Türkiye’de müzik yapýmcýsý olarak çalýþýyor. Adý gazetelerde kýsaca 12 Eylül’ün 29. yýlý için sokaklarda gösteriler yapýldýðý günlerde, askeri darbeye karþý farklý bir protesto etkinliði ile duyuldu.
12 Eylül sýrasýnda Cem Yýlmaz da hapse alýnmýþ ve Ýstanbul’un ünlü Metris cezaevinde 3 yýl iþkence ve eziyet görmüþ. Hatta, cezaevindeki kötü koþullara karþý yapýlan ve 28 gün süren açlýk grevine de katýlanlar arasýnda imiþ, Askeri cezaevlerinde en sýk kullanýlan iþkence yöntemlerinden biri de, o günlerde Müþerref Akay adlý þarkýcýnýn seslendirdiði ‘Türkiyem’ adlý þarkýnýn operasyonlar sýrasýnda ve biteviye koridor ve koðuþ hoparlörlerinden çalýnmasý imiþ.
Cem Yýlmaz, hapisten çýktýktan sonra, 1983’te bir müzik firmasý kuruyor ve uzun sure, 12 Eylül’ün ‘iþkence aparatlarý’ arasýna giren ‘Türkiyem’ þarkýsýnýn telif hakkýný elde etmeye çalýþýyor. 12 Eylül darbecileri tarafýndan da pek sevildiði bilinen, karþýlama ve uðurlamalarda çalýnan bu þarkýnýn peþini takip ediyor.
Bestesi de þarkýyý seslendiren Müþerref Akay‘ýn eþi tarafýndan yazýlan ‘eser’in de içinde olduðu tüm bir kayýt kalýbýný kendi arþivi için istediðine ikna ederek, oldukça ucuz bir fiyata satýn alýyor. Artýk þarkýnýn tüm haklarý Cem yýlmaz‘a aitmiþ.
Cem Yýlmaz, bu þarký çalýndýðýnda askerler tarafýndan dövülmek gibi, cezaevinin kötü anýlarýnýn canlandýðýný, 12 Eylül dönemini temsil eden bir þarkýnýn o zamanda hapishanede olanlar ve kendi haysiyeti icin alýnmasýný bir sorumluluk olarak gördüðünü de belirtiyor. ‘Þarký ve türkülerimiz iþkence malzemesi olmamalý’ diye de ekliyor.
Anlaþýlan o ki, artýk bu þarkýyý muhtemelen onun izni olmadan dinlemek pek mümkün olmayacak. Zaten kendisi de, ‘Bu þarkýnýn kalýbýný basma hakký bende ve trilyon verseler asla bir daha bu þarkýnýn CD ve kaseti basýlmayacak. Geçmiþ olsun iþkencecilere; çünkü insanlarýn morallerini bozmak için baþka þarký bulmak zorundalar artýk…” diyor.
Ben Cem Yýlmaz adýný ilk kez bu haberler ile duydum, kendisi ile hiçbir iliþkim olmadý. Yine de böylesi bir eylem ile yaþanmýþ acýlarýn üzerine gitme giriþimine saygý duyuyorum. Bu yüzden bence portresi cizilse iyi olurdu diye düþündüm.
Kendisinin pek fotografi da yok etrafta, gazetelerde gördüklerimden edindiðim izlenimi aþaðýdaki çizime aktarýyorum. Umarým beðenirsiniz.

kaynak: http://www.turnusol.biz/public/makale.aspx?id=5491&pid=19&makale=