Sevgili Karikatur Dostlarý
Don Quichotte’a, “Sayisal tekniklerle uretilmis karikaturlerin, yarismalara kabulu” konusuna yer verdigi icin tesekkur ediyorum. Her alanda, giderek daha fazla kullanilan bu tekniklerin, karikaturde kullanilmamasi dusunulemez; bugün, “Digital Art” diye bir kavram, klasik resim sanatini bile irgalamaya baslamisken…
Bu tür urunlerin, yarismalara kabulune gelince:
Duzenleyenler, sartlari istedikleri gibi koyabilirler; ama þartnameler, uyulmasi ve uygulanmasi icindir. Aksi halde uymayanlar, uyanlarla haksiz rekabete girmis olurlar.
Soz konusu edilen zarar-ziyanin , ya da cope gitme olayinin, sartnamelere titizlikle uyulmasi yolunda bir kucuk kurban sayilarak , Turk katilimcilar arasinda tatliya baglanmasini oneriyorum. Turkce bilmeyen meslektaslarimiz icin ise, aslinda boyle bir umut ya da odun verme soz konusu olmadi. Ne var ki, bazi yabanci sitelerin, þartnamenin Ýngilizcesini,
eksik ve yanlis olarak yayinlamis olduklarini, juri kararindan sonra internette gorduk. Bu yaniltma, yanlis aktaranlarin sorumlulugundadir.
Sayisal uretilmis karikaturlerin, (Elbette sartnamede detaylanmissa) yarismalara kabulunden yanayim.Cunku:
1- Birkac yil sonra oyle sayisal orneklerle karsilasacagiz ki, orijinali saptamak icin , elektronik mikroskop ya da laboratuar analizi gerekecektir. Sayisal kopyalarin uzerinde bir sure de klasik usullerle calisilmasi, daha tartismali bir durum yaratacaktir. Art niyetlilerin yararlanabilecegi halde denetleyemeyecegimiz koþullari, iyi niyetliler icin de serbest birakmaliyiz.
2- Sayisal kopyalar, temelde karikatur gelenegine uyar: Insanlar, karikaturleri onceden beri orijinalinden degil, cogaltilmis kopyalarindan izlemislerdir. Yakin donemlere dek, gazeteler icin cizdigimiz karikaturleri beyaz guasla duzeltirdik. keser,bicer yeniden duzenler, mizanpaja verirdik. Yazisi varsa, cogu kez kursun kalemle, not olarak eklenir, murettip tarafindan dizilir ve karikatur, okuyucuya tertemiz ulasirdi, gercek bir orijinali olmaksizin…
3- Yillarca, cizme-boyama gerecleri ile boðusup, onlarin ustasi olmus kisilerin (bazilari) bilgisayara : “Tufek icad oldu…” diye bakabilirler. Fakat, nasil fotografin icadi, resim sanatini fuzuli ugraslardan kurtardi ise, bilgisayarin da karikaturu, zanaat angaryalarindan kurtaracagini, bu isin bilekten cok yurek ve beyin isi oldugunu ortaya cikaracagini dusunuyorum. Ote yandan bilgisayar kullaniminin, karikatur dunyasina cok seyler katacagini umuyorum. Her sanatin en sadik izleyicileri, o sanatin amatorleridir. Ve goruyorum ki,mizahi yetenegi oldugu halde klasik cizim araçlarini kullanamayan pek cok kisi , karikaturle ugrasmaya basladi.
4-Gene de sayisallar butun yarismalara alinsin diye tutturamayiz. Bazi kuruluslar, orijinal karikatur istemekte ýsrar edeceklerdir. Cunku ileride degerlenecek elisi yapitlar biriktirmek istiyorlar. Kimisi cizere pay vererek, kimisi vermeden bunlari degerlendirebiliyorlar. Unutmayalim ki, sayisallarin yayginlasmasi, kanitlanabilen orijinalleri de , baska alanlarda, daha da degerlendirecektir.
Hosca kalin.
Eray Ozbek