“DON QUICHOTTE CARTOON COMMITTEE-SIMILAR CARTOON”…

dq-cartooncommittee-bant.jpg

similar-committee1.jpg




DQ-KARIKATÜR KOMISYONU’NUN “SIMILAR” KARIKATUR UZERINE YAPTIGI TARTISMALARIN
SONUCU VE COZUM ONERILERI:

 

Dünya karikaturunu irdelemek, arastirmak, degisik kulturlerin mizah anlayisindaki ortak paydalari ortaya cikarmak ve uluslararasi karikatur platformunda karikaturculerin olasi sorunlarina cozum bulabilmek amaciyla olusturdugumuz “DQ-Karikatur Komisyonu” kendi aralarinda kurulan “yahoogroups” iletisim ortaminda ilk olarak “similar-Imitation” konusunu ele aldi. Uyelerin kendi aralarinda olusturdugu diyaloglarla bir sonuca varmaya ve cozum uretmeye calisildi.

Asagida, bu konuda görüs bildiren cizerlerin dusuncelerini ozet olarak veriyor, “similar-imitation” konusundaki cozumu de dunya karikatur platformuna bir “oneri” olarak sunuyoruz. Bir daha hatirlatmak gerekirse, “DQ Karikatur Komisyonu” asla bir “Üst Kurul” degildir. “Don Quichotte” onculugunde baslatilan dunyanin cesitli ülkelerinden cizerlerin katildigi bir olusumdur.

 

Sonuc ve cozum onerileri:

 

1. Ister calinti, ister taklit, ister kopya, ne sekilde tanimlanirsa tanimlansin bazi karikaturler, bazi fikirler o kadar guclu ve etkileyici olur ki; doðal olarak cizerler de bundan etkilenir. Bu da onlarin ayni fikirleri (birbirlerinden bagimsiz) üretmesine neden olabilir. Bu doðrultuda, bazi çalýþmalar cok basit olarak „kopya“ gibi gorunebilir. Ama iclerinden bazilari ek bir fikir üretip eskiyi yenilestiren bir calisma da olabilmektedir. Aradaki farkin ayirimina varmak bazen kolay olmayabilir. Iste tam bu noktada bir calisma „hirsizlikla“ yargilanabilinecegi gibi, hosgorulu yaklasip bir „yorumlama“ olarak ta algilanabilinir.

 

Biz her iki konumda da, bu calismalarin ödüllendirilmemesinden yanayiz. Hatta yeniden cizilen ”benzer” karikatur yarisma duzenleyen kurumun konusuna uygun olsa da…

 

Odullerden sorumlu olan secici kurullar, daha kulturlu, araþtýrýcý olmak ve dunyada cizilmis ve hatta yillardir cizilmis urunler konusunda belli bir birikime sahip olmak zorundadirlar. Bunun cözümü de seçici kurullara „profesyonel“ cizerleri atamaktir.

 

2. Bazi ”’benzer” calismalarin bir sekilde yeni bir fikir katabildigi tespit edilirse, „yaraticiligin sinir tanimazligi“ cercevesinde, o calismaya sans taninabilir. Önerimiz; calismalari ödülleri duyurmadan once internette sergileyerek, belli bir sure ”benzer” iddiasi olup olmayacaginin testini yapmaktir. Belirlenen sure sonunda bu konuda herhangi bir uyarý gelmediðinde ödül açýklanabilir. Bu tarz bir uygulama, cizerlerin „kopyalama“ giriþimlerini bir ölcüde engelleyecektir.

 

3. „Hirsizlik“, hirsizlik demektir. Bir karikatürün „calinti“ oldugu tespit edildiginde desifre edilmesi de kacinilmazdir.