TRABZONLU CIZER ZIYA RAMOGLU’NU KAYBETTIK…

haberler-bant2.jpg

UZUN BÝR SÜREDÝR GÖZLERÝNDEKÝ RAHATSIZLIKTAN DOLAYI KARÝKATÜRE ARA VEREN USTA ÇÝZER ZÝYA RAMOÐLU, TEDAVÝ GÖRDÜÐÜ ADANA’DA HAYATINI KAYBETTÝ. 1950’LÝ YILLARDAN BU YANA KARÝKATÜR ÇÝZEN RAMOÐLU KARÝKATÜRÜ TRABZON’A SEVDÝREN KÝÞÝ OLARAK TANINDI. KARADENÝZ GAZETESÝ’NDE HAFTALIK MÝZAH SAYFASI “TAKA” YA UZUN SÜRE ÇÝZGÝLERÝYLE DESTEK VEREN SANATÇI, ÝLERLEYEN RAHATSIZLIÐI NEDENÝYLE SON DÖNEMLERDE ÇÝZMEKTE ZORLANMASINA RAÐMEN ADNAN TAÇ’IN HAZIRLADIÐI “DALGA” MÝZAH SAYFASINA KATKIDA BULUNMAYI DA ÝHMAL ETMÝYORDU.
DEÐERLÝ ÇÝZGÝ USTASININ YAKINLARININ VE MÝZAH DOSTLARININ BAÞI SAÐOLSUN. DÝÐER BÝRÇOK USTA GÝBÝ ZÝYA RAMOÐLU DA ÇÝZGÝLERDE YAÞAMAYA DEVAM EDECEK..

ZÝYA RAMOÐLU KÝMDÝR

 

1932 Yýlýnda Trabzon’un Of ilçesinde doðdu. Sanatçýnýn Akademik kariyeri 1950’li yýllarda Ýstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki derslere sýnavla konuk öðrenci olarak katýlmasýyla baþlar. Ýlk karikatürü 1956 yýlýnda Dolmuþ dergisinde ve desenleri  Varlýk dergisinde yayýmlandý. Ayný yýllarda Mizah dünyasýna ilk adýmýný Trabzon’da açtýðý “Karikatür Denemeleri” adlý sergiyle attý. Paris’deki Ecole ABC de dessin adlý sanat okulundan 1959 yýlýnda almýþ olduðu burs ile kariyerinde yeni bir dönem baþladý. Okul aracýlýðý ile Fransýz basýnýnca çalýþmak üzere Paris’e davet edilmiþ ancak 27 Mayýs Askeri darbe hükümetinin getirdiði bürokratik engellerden dolayý Fransa’ya gidememiþtir.

Sanatçýnýn profesyonel kimliði zamanýn en popüler dergisi olan Hayat ile 1960’lý yýllarda yaptýðý çalýþmalarla baþladý. Uluslar arasý ödüller, yurt içi yurt dýþý kiþisel sergilerle devam eden sanat yaþamýna bir ilk olan ve 1971 yýlýnda Baþtur Turizm þirketi’nin Gazeteciler Cemiyeti yararýna düzenlediði Akdeniz limanlarýný kapsayan gezisi nedeniyle “Büyük Ankara Gemisin”de açtýðý “Yüzen Sergi”  ile farklý bakýþ açýlarý kattý. 1975 Yýlýnda türünün ilki olan Pembe mizah türünde “Parola Aþk” adlý karikatür kitabýný çýkardý.

Newyork’daki karikatür ajansý “Pothco Cartoons Inc” ile yaptýðý  sözleþme ile 1978 yýlýnda Uluslar arasý kimlik kazandý. Karikatürleri dünya basýnýnýn en saygýn gazete ve dergilerinde yayýmlandý. Bu çalýþmalar 1980’li yýllarýnýn sonuna kadar sürdü. 40 yýlý aþkýn bir süreden beri profesyonel sanat yaþamýný güzel sanatlarýn Resim, fotoðraf, karikatür dallarýnda sürdürdü. Daha sonra baþlayan saðlýk sorunlarý nedeniyle çalýþmalarýna istemeyerek ara vermek zorunda kaldý.

ziya_ramoglu.jpg