AMAÇ
18 Ocak 2003 tarihinde resmen faaliyete geçen Ýzmir Kuþ Cennetini Koruma ve Geliþtirme Birliði, Ýzmir Kuþ Cenneti’nin ulusal ve uluslararasý platformlarda tanýmýnýn en iyi þekilde yapýlmasý için çeþitli etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Bu yýl üçüncüsü düzenlenecek olan Ýzmir Kuþ Cenneti Karikatür Yarýþmasý da bu etkinliklerden birisi. Artýk geleneksel hale geldiðini düþündüðümüz yarýþmanýn bu seneki konusu ise “Ýzmir Kuþ Cenneti’nde Ortak Yaþam”.
Ýzmir Kuþ Cenneti’nin içerisinde yer aldýðý Gediz Deltasý, 40.000 hektarlýk yüzölçümüyle Ege Denizi kýyýlarýnýn en büyük deltasý ve bu deltanýn büyük bir kýsmý sulakalan özelliðini halen korumakta. Bu zamana kadar 287 tür kuþun kaydedildiði alan, kýþýn da yüz bine varan sayýlarda sukuþunu misafir ediyor. Flamingolarýn Türkiye’de ürediði iki alandan biri ve kýþýn en çok flamingoyu barýndýran (30.000 kadar) alan olmasý, çakal, tilki yaban kedisi, yaban domuzu gibi pek çok hayvanýn Ýzmir’in dibinde yaþamýný devam ettirmesi de ekolojik açýdan alanýn önemini gösteriyor. Gediz Deltasý, tüm bu özellikleri nedeniyle birden fazla koruma statüsüyle ulusal ve uluslararasý ölçekte koruma altýnda.
Bütün bu doðal özelliklerinin yanýnda, delta insanoðluna da pek çok imkânlar sunuyor. Deltanýn Maviþehir’den baþlayarak Foça Tepeleri’ne kadar uzanan kýyýlarý ve dalyanlarý pek çok balýk türünün de yaþam alaný ayný zamanda. Bu yüzden balýkçýlýk, alanda yapýlan en önemli ekonomik faaliyetlerden birisi. Bunun yanýnda verimli topraklarýnda yetiþtirilen pamuk, ýspanak, mýsýr gibi ürünlerle tarým ve hayvancýlýk da deltanýn önemli ekonomik unsurlarý arasýnda. Yaklaþýk 6000 hektarlýk bir alana yayýlan Çamaltý Tuzlasý ise hem Türkiye’nin tuz ihtiyacýnýn %30’unu karþýlýyor hem de alandaki ekolojik döngülerde önemli bir rol oynuyor.
Birliðin düzenlediði bu tür etkinlikler, kamuoyu oluþmasýný saðlayarak Gediz Deltasý’nýn korunmasýna ve tanýtýlmasýna destek niteliði taþýdýðý gibi, Türkiye’nin diðer yerlerindeki doðal alanlarýn korunmasý için yapýlacak çalýþmalara da ýþýk tutuyor.
2009 Yýlý Seçici Kurul Üyeleri
1. Aziz KOCAOÐLU (Birlik Baþkaný)
2. Prof. Dr. Mustafa Kemal YALINKILIÇ (Doða Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü)
3. Prof. Dr. Mehmet SIKI (Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi ve Araþtýrma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardýmcýsý)
4. Nurgül UÇAR (Gazeteci, Eski Birlik Baþkaný)
5. Eray ÖZBEK (Karikatürist,)
6. Pakize SUDA (Köþe Yazarý)
7. Mehmet ASLAN (Karikatürist)
8. Mehmet ÇAÐÇAÐ (Karikatürist)
9. Lütfü DAÐTAÞ (Fotoðraf Sanatçýsý)
10. Ahmet AKGÜN (Birlik Müdürü)
Ýzmir Kuþ Cennetini Koruma ve Geliþtirme Birliði
3. ULUSAL KARÝKATÜR YARIÞMASI
2009 YILI ÝÇÝN KONU; “Ýzmir Kuþ Cenneti’nde Ortak Yaþam” olarak belirlenmiþtir.
Gediz Deltasý Türkiye’nin önemli bir doðal alaný olmasýnýn yaný sýra, gerek kendi bünyesinde bulunan yerleþim alanlarý gerekse de Ýzmir gibi büyük bir kentin yakýnýnda olmasýndan dolayý insan faaliyetlerinin yoðun olduðu bir alandýr. Kuþ, sürüngen, memeli, balýk, bitki ve diðer birçok canlý türünün yaþadýðý bu sulakalanýn yaný baþýnda ya da içerisinde tarým, hayvancýlýk, balýkçýlýk, tuz üretimi, balýk yemi ve denizbörülcesi toplayýcýlýðý gibi pek çok ekonomik faaliyet, alandaki doðal yaþamla paralel olarak yapýlmaya devam etmektedir. Gerçekte insanoðlunun tarih boyunca büyük medeniyetleri ve þehirleri her zaman sulakalanlarýn yakýnlarýna kurduklarý gerçeðinden yola çýkarak Gediz Nehri’nin ve onun yüz binlerce yýlda oluþturduðu Gediz Deltasý’nýn varlýðý, ayný zamanda buradaki tüm insanlarýn, hayvanlarýn ve bitkilerin de varlýðýnýn temeli ve nedeni olduðunu söyleyebiliriz. Bölgede ekmeðini topraktan, denizden, gölden, nehirden çýkaran insanlar, aslýnda hayatta kalabilmek için doða ile binlerce yýldýr süregelen bir ortak yaþam geliþtirmiþlerdir. Yarýþmamýzda, iþte tamda bu temadan hareketle Ýzmir Kuþ Cenneti ve daha genel ölçekte Gediz Deltasý özelinde doðal yaþam ile bu bölgede doðal yaþamla, kuþlarla, böceklerle, balýklarla iç içe veya yakýn temas halinde yaþayan insanlarýn iliþkisi, canlýlarýn insan varlýðýna olan adaptasyonlarý, insanla çýkar iliþkisi olan türler, alana dýþarýdan gelen ziyaretçilerin etkileþimleri vb. pek çok konuyu iþleyen karikatürler istenmektedir.
Karikatürlerde en ileri illüstrasyon ve en yalýn çizim tekniklerinin hepsi kullanýlabilir. Gediz Deltasý-Ýzmir Kuþ Cenneti’nde görülen, baþta kuþ türleri olmak üzere bütün canlý gruplarý ve alanýn sosyoekonomik yapýsý hakkýndaki bilgilere hem internet adresimizden hem de internet üzerinden arama motorlarý kullanýlarak ulaþýlabilir.
Ödüller
Birincilik ödülü : 2000 TL
Ýkincilik ödülü : 1500 TL
Üçüncülük ödülü : 1000 TL
Üç adet mansiyon : 750 TL
Mansiyonlardan en az bir tanesi 18 yaþýndan küçük genç bir çizere verilecektir.
Yarýþma Adresi
“Ýzmir Kuþ Cenneti’nde Ortak Yaþam” Konulu Karikatür Yarýþmasý Milli Kütüphane Cad. S.S.K. Rant Tesisleri C Blok No: 316 Konak/ÝZMÝR
Tel ve Faks: 0 232 441 31 77
Son baþvuru tarihi
18 Aralýk 2009 Cuma günü mesai bitimi
KATILIM KOÞULLARI
1. Yarýþma ulusal ölçekte olup amatör veya profesyonel tüm karikatürcülere açýktýr.
2. Karikatürlerin çizim tekniði serbesttir. Orijinal yapýt tercih edilse de, bilgisayar çýktýsý olarak da gönderilebilir. Bu durumda yapýt ýslak imzalý olmalýdýr. Kâðýt boyutu dikey veya yatay kullanýmý serbest olan A3 (29,7×42 cm) veya A4 (2,1×29,7 cm) olacak ve baþka bir zemine yapýþtýrýlmayacaktýr.
3. Yarýþmaya gönderilen karikatür ödül alsýn ya da almasýn iade edilmeyecek ve saklanacaktýr.
4. Gönderilecek karikatürler daha önce hiçbir ulusal veya uluslararasý yarýþmada ödül almamýþ olmalýdýr. Ancak yayýmlanmýþ olabilir.
5. Yarýþmacýlar, karikatürleriyle birlikte ekteki katýlým formunu da doldurup göndereceklerdir.
6. Bir yarýþmacý, yarýþmaya en fazla 5 adet yapýt gönderebilir. Bu sayýnýn üzerinde yapýt gönderenler yarýþmadan eleneceklerdir.
7. Yapýtlarýn en geç 18 Aralýk 2009 tarihi mesai bitimine kadar Ýzmir Kuþ Cennetini Koruma ve Geliþtirme Birliði 3. Ulusal Karikatür Yarýþmasý, Milli Kütüphane Cad. S.S.K. Rant Tesisleri C Blok No: 316 Konak/ÝZMÝR adresine, posta yoluyla hasar görmeden ulaþtýrýlmýþ olmasý ya da elden teslim edilmesi gerekmektedir.
8. Yarýþma jürisi, 19 Aralýk 2009 tarihinde toplanacak, seçilen yapýtlar iki gün içersinde www.izmirkuscenneti.gov.tr internet adresinden duyurulacak ve sonuçlar 27 Aralýk 2009 tarihinde kesinleþecektir. Kazananlara önceden bildirim yapýlarak ödülleri Ýzmir’de açýlacak sergide törenle daðýtýlacaktýr.
9. Yarýþmada ilk üç dereceye girenlerden Ýzmir dýþýnda olanlarýn törene gidiþ-geliþ ve bir günlük konaklama giderleri Ýzmir Kuþ Cennetini Koruma ve Geliþtirme Birliði tarafýndan karþýlanacaktýr. Diðer harcamalar yarýþmacýlarýn kendilerine ait olacaktýr.
10. Katýlýmcýlar, ödül alsýn veya almasýn karikatürlerin her türlü kullaným haklarýný Ýzmir Kuþ Cennetini Koruma ve Geliþtirme Birliði’ne devrederler ve bunu peþinen kabul etmiþ sayýlýrlar. Yarýþmaya gönderilen karikatürler arasýndan seçici kurulun belirleyeceði bir bölümü, hazýrlanacak olan bir albümde toplanacak ve bu albüm tüm katýlýmcýlara gönderilecektir.
11. Çalýþmalarýný yarýþmaya gönderen tüm katýlýmcýlar, yukarýdaki koþullarý kabul etmiþ sayýlýrlar.
Sanatçýlarýmýza baþarýlar dileriz.
Ýzmir Kuþ Cenneti-Gediz Deltasý hakkýnda geniþ bilgi için internet adresi: